Wat is educatie?
De uitwisseling met publiek is bij House of Nouws (H/N) essentieel en educatie speelt daarin een belangrijke rol.

“Educatie is de brug tussen publiek en voorstelling. Een theatervoorstelling kan overweldigend of ongrijpbaar zijn en het leven van kinderen is vaak vol en druk. We merken dat mensen soms de handvatten missen om een theaterbezoek context te geven. Educatie helpt de kinderen en hun volwassenen daarbij een handje.” – Felice van Leth en Cindy Liebregts – educatiemakers
Voorpret en nagalm
Voor scholen die onze voorstellingen bezoeken ontwikkelen we educatieprogramma’s die je beleeft met je hoofd én je lijf. Want theater denk je niet; je doet het. Educatie kent bij H/N twee vormen. We bieden voorpret zodat de kinderen zin krijgen in de voorstelling en het theaterbezoek. En we maken nagalm waarmee we de thema’s en beelden uit de voorstelling laten doorwerken. We werken daarbij met verschillende disciplines: muziek, beeldend, spel en dans. De stijl van onze programma’s is altijd feestelijk, ontregelend en kritisch.
De rol van volwassenen rondom een voorstellingsbezoek
Voorstellingsbezoek
Er zijn wat geschreven en ongeschreven regels in het theater (zoals: “je blijft op je stoel zitten”). Wij zorgen ervoor dat we de regels die bij een voorstelling gelden in samenwerking met de volwassenen kunnen handhaven. “Je praat er niet doorheen” is in het jeugdtheater niet per sé een regel. Reageren mag! Daar nodigen we soms zelfs toe uit.
Met onze voorstellingen lokken we reacties uit. Het is pas storend als het publiek over iets anders praat dan over de voorstelling (en dat geldt ook voor volwassenen!).
We hebben een theaterticket kleurplaat gemaakt, kleur en klets hier over. Gratis te downloaden.
Theater is overdrijving. In ons werk vergroten we situaties uit, kiezen we voor groots spel en voor contrast. Probeer te genieten van die uitvergrotingen, het geeft het leven kleur!
Nagalm
Je hoeft er als volwassene niet voor te zorgen dat kinderen de voorstelling begrijpen. Als je eenduidige antwoorden geeft op nieuwsgierige vragen, dan kan het zijn alsof je een som voorzegt. Je ontneemt ze dan de kans om zelf te puzzelen. Begrip is bovendien maar één van vele onderdelen van de theaterervaring. Als het kind zelf mag puzzelen met de elementen uit de voorstelling, levert dat vaak veel op.
Stelt een kind je een inhoudelijke vraag – stel een vraag terug! Dit werkt vooral goed bij waarom-vragen: “Waarom deed hij zo raar?” “Wat vond je precies raar en waarom?”. En op de klassieke “Hoort dit erbij?” kan je altijd reageren met “Wat denk jij?” Zo hou je het gesprek onderzoekend en open.
Voorstellingen en educatie
De NEEhoorn
In deze Voorleesshow wordt het verhaal verteld van de NEEhoorn, die zich niet thuis voelt in de zoete wereld waarin die geboren wordt en opstandig wordt. Op een dag vertrekt de NEEhoorn en maakt onderweg verschillende verrassende vrienden. Want zelfs NEE zeggen is veel leuker met anderen samen.
Tegen wat in de wereld wil jij het allerliefste NEE zeggen? Tegen pesten? Courgette? Oorlog? Na de Voorleesshow verkent House of Nouws verschillende soorten NEES en verzamelt de NEES van het publiek. Om ze daarna in een heus protestlied te gieten en daarmee met de hele groep een mini-protestmars te maken.
“NEE tegen dat het niet lukt met knutselen.”
“NEE tegen met de auto gaan.”
“NEE tegen regen.”
– Kinderen van basisschool Zwijsen.
Kerndoel 1, 9, 54


Fred het (heel erg eigenwijze) hert
Fred is een hert. Een heel erg eigenwijs hert. Op een dag is er ineens iets. Het is een raar en zwaar gevoel. Zit het iets soms op zijn rug? Fred gaat op zoek naar dit iets om er, met hulp van de kinderen, vanaf te komen.
Na de Voorleesshow vragen we om nog eens goed naar Freds sippe snuit te kijken. Kan je hem nadoen? Hoe voelt hij zich denk je? En heb jij ook wel eens last van iets? House of Nouws verzamelt sippe snuiten en maakt samen met de kinderen een heus huil-koor want huilen is voor iedereen. Uiteindelijk maken we van al dat gejank, met behulp van een blauwe waterballon, één reuzetraan. Die traan wil rollen en komt in beweging. Onder aanmoediging van het publiek spat de traan uit elkaar.
Kerndoel 1, 9, 54


Ping Win
Alles wordt een Ping Win. Of zie jij wat anders? De beeldende voorstelling Ping Win gaat over omgaan met verandering.
Na de voorstelling maken de kinderen de kunstenaar in zichzelf wakker en aan de hand van een stappenplan puzzelen ze hun eigen Ping Win. Met uiteenlopend beeldend materiaal in primaire vormen gaan ze eerst zelf aan de slag. Daarna maken ze hun Ping Win kapot en gaan dan een samenwerking aan met een andere kunstenaar in de klas. Samen komen ze tot één fantastisch kunstwerk.
Kerndoel 54


FOMO – of is dit het al?
Ken je dat gevoel dat er zo veel keuzes zijn, dat je eigenlijk niet kunt kiezen? Langzaam loop je vast in besluiteloosheid. Van binnen dikke stress, van buiten sta je stil.
Liever altijd huilen als je een keuze moet maken? Of altijd het gevoel dat het ergens anders leuker is? Je hebt je laatste 3 euro zakgeld, haal je iets leuks voor jezelf of geef je het aan iemand die het nodig heeft? En kies voor het kinderfeestje van je beste vriend of het kinderfeestje dat naar de Efteling gaat?
Na de voorstelling spelen we een beweeglijk dilemma spel met elkaar en kun je voor het één of het ander kiezen. Of je kiest niet. Of je kiest en verandert daarna tóch van mening.
De kinderen maken hun eigen FOMO dilemmaspel voor in de klas met zelfverzonnen grootse en dagelijkse dilemma’s.
Kerndoel 54


Hendrik IV (ongeschikt voor kinderen)
In deze voorstelling vol bravoure en energiek spel roept House of Nouws je op om je uit te spreken over wat wel en wat niet mag. Ook als je het niet eens bent met de meerderheid of met degene die het hardst roept.
Tijdens de workshop gaan de kinderen aan de slag met verschillende stellingen waar ze het eens of oneens mee kunnen zijn. ‘’Je mag zeggen wat je wilt’’ of ‘’Zoenen is niet geschikt voor kinderen’’, wat vind jij? Zo leren de kinderen zelf kritisch nadenken, en geeft weer dat iedereen iets anders kan en mag vinden.
Aan het einde formuleert elke klas een eigen stelling die voor hen relevant is. Deze zal in de klas hangen om gedurende het jaar nog eens aan terug te denken.
Kerndoel 3, 37, 54

